Тиквени семки - суперхраната, която подценяваме

Вижте кои са основните й предимства за организма
13 ное 2020 18:17, Дарена Найденова
12
Тиквени семки - суперхраната, която подценяваме
Pixabay

Тиквените семки може би са едно от най-здравословните междинни хранения. Само една шепа ви дава щедра доза от дневния ви прием на фибри заедно с много витамини и минерали. Тъй като те са толкова хранителни, добавянето на тиквени семки към вашата диета може да бъде от полза за здравето по различни причини.

Ако трябва да сравним тиквените със слънчогледовите семки, везните наклоняват към първите. Те са богати на витамините А, С, К, Е и тези от група В. Съдържат висок процент фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, селен, мед и манган. Доста хора използват тиквените семки като здравословна закуска, тъй като те са и засищащи.

 
Ето 4 доказани ползи от тиквените семки:
 
1. Изключително хранителни
 
Тиквените семки са чудесно допълнение към вашата диета, защото са богати на хранителни вещества като фибри и здравословни мазнини, които помагат на тялото ви да работи по най-добрия начин. В своята сурова форма тиквените семки са обвити в твърда бяла обвивка, но напукването им разкрива по-малки, зелени семена, които е по-вероятно да намерите в магазините.
 
В 28 грама обелени тиквени семки има 163 калории, 8 грама протеин, 14 грама мазнини, от които 10 са здравословни, 4 грама въглехидрати и 1 грам фибри. Те също така са богати на витамини и минерали, като в това количество семки ще намерите 14 милиграма калций, 2 милиграма желязо, 156 милиграма магнезий, 223 милиграма калий и 2 милиграма цинк.
 
Тиквените семки имат също и антиоксидантни свойства. Те помагат в борбата със свободните радикали – частици, които могат да увредят клетките ви и да доведат до сериозни заболявания на сърцето и дори да причинят рак.
 
„Тиквените семки са с високо съдържание на антиоксидантни хранителни вещества, за да предпазят семената от разваляне и тези антиоксиданти могат потенциално да намалят хроничните заболявания при хората“, казва Джудит Уайли-Росет, която е професор по епидемиология и ендокринология.
 
Още за полезните свойства на тиквените семки четете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Защо пък да я подценяваме? Ядем си, когато има...
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сурови са полезни да,но не и печени.От печените се дебелее,а който е дебел го хваща Ковид-19!Следователно са вредни!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената статия, в която да се говори за тиква, а да няма снимка на тиквата.
7
2
 
7
 
! Отговори
бай Ламби преди 3 години
До Анониенв голяма заблуда си.Тиквените семки на нашия пазар на 90% са от Украйна и Молдова.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кои семки съдържаха циан калий?
5
3
 
9
 
! Отговори
Анониен преди 3 години
Само дето тиквените семки на нашия пазар са от Китай,а ония торят и пръскат с квот им падне и по колкото им падне.Ае мерси...
4
2
 
4
 
! Отговори
бай Ламби преди 3 години
До Стефан Христовми то се некой требе да го каже, дет се вика да ориентира ората че то тикви мнооого!
3
3
 
4
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
До пфффф:Това ти го каза!...
2
4
 
12
 
! Отговори
пфффф преди 3 години
До Стефан ХристовКак от коя бе???От най-големата тиква требе да се ядът семки!Сорт Бокова Банкянска гигант.
1
5
 
15
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Само едно питане имам: Семки от коя Тиква?

Спонсорирани публикации